In de werkomgeving

Arbeidsmediation - (Familie)bedrijven - Onderwijsmediation - Mediation in de zorg 

 

Een groot deel van je leven ben je op het werk. Wanneer daar een verschil van inzicht ontstaat, gesprekken minder gemakkelijk verlopen of op een andere manier spanning ontstaat in de samenwerking dan doet dat wat met je. 

Mediation kan je helpen uit deze (dreigende) conflictsituatie te komen. Een mediator begeleidt jullie bij het gesprek en is daarbij neutraal en onpartijdig. Door goed te luisteren en de juiste vragen te stellen, begeleidt de mediator jullie van een focus op problemen naar zicht op gezamenlijke belangen. De oplossing vinden jullie samen.

Soms lukt het niet tot een gezamenlijke oplossing te komen en besluiten de partijen aan tafel dat het beter is om niet meer samen te werken. In dat geval helpt mediation om tot goede eindafspraken te komen. Voor MB betekent dat, dat er op dat moment adviseurs betrokken worden. Dat kan aan tafel maar ook op de achtergrond. Goed geïnformeerd aan het gesprek deelnemen en van groot belang om goede besluiten te kunnen nemen. En wanneer deze besluiten jouw privésituatie raken dan komt daar emotie bij. Een adviseur die kennis van zaken heeft en er (op de achtergrond) voor jou is, is dan onmisbaar. 

 

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation wordt vaak geadviseerd door een bedrijfsarts. Met name wanneer er een vermoeden is dat er ziekte is door spanningen of situaties op het werk. Zolang die spanning speelt, is het moeilijk om te herstellen. 

Misschien ontstaat een probleem juist als je na een periode van ziekte re-integreert. Jij en je leidinggevende hebben ieder een ander beeld bij dit traject of de samenwerking met je collega's verloopt niet prettig als gehoopt. De re-integratie dreigt te stranden. Met werkbare afspraken en hernieuwd vertrouwen kun je weer stappen vooruit maken.

Een andere mogelijkheid is dat er binnen jouw team iets is voorgevallen wat spanning geeft. Samen kom je er niet uit en een andere baan kiezen lijkt de enige oplossing. Voordat je die keuze maakt, en de leukste baan van de wereld achter je laat vanwege gedoe, kun je samen met de mediator het gesprek aangaan en achterhalen wat nu werkelijk zo in de weg zit en waardoor je niet meer door één deur kan. Het kan zomaar dat die leukste baan nog een hele poos de leukste baan blijft.  

 

(Familie)bedrijven 

 

 

 

Onderwijsmediation en Mediation in de zorg

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer je mij benadert voor een (arbeids)mediation dan

  • Maken we afspraken over het proces en ontvangen jullie vooraf een prijsindicatie.
  • Het mediationtraject start in veel situaties met een individueel gesprek. 
  • Per mediationtraject zijn vaak 2-4 gezamenlijke gesprekken nodig om tot een aanvaardbare oplossing te komen voor beide partijen. Soms duurt het langer, dat bespreken we dan.
  • Mediationgesprekken vinden altijd op een neutrale plaats, bijvoorbeeld in een spreekkamer van een coachhuis of een voor beide partijen acceptabele spreekkamer in de werkomgeving. In overleg kiezen we een locatie die voor alle partijen past.