Mediation in de privé omgeving

 

Een privé omgeving is veel groter dan alleen je familie of gezin. Vriendschappen kunnen voelen als familie. Familie kan voelen als vreemden. Buren kunnen zo dicht bij je staan dat je daar meer mee deelt dan met een familielid. Of je gezinssamenstelling verandert doordat er een nieuwe partner is, misschien wel met kinderen. Op heel veel manieren kun je tegen situaties aanlopen waar je met elkaar niet zomaar uit komt. MB begeleidt in deze situaties. 

 

Familiemediation 

Familie, fijn om te hebben en soms ingewikkeld om mee om te gaan. Verschillen van inzicht, kleine irritaties, onuitgesproken gevoelens kunnen zorgen voor groot ongemak. Kenmerkend voor families is dat je altijd onderdeel bent van een groter geheel. Wanneer jij met een familielid een (sluimerende) ruzie hebt dan kan dat zomaar merkbaar zijn op feestdagen, verjaardagen of andere momenten dat je als familie samenkomt. 

Een heel andere situatie waarin je aan familiemediation kunt denken is bijvoorbeeld wanneer je elkaar door een (onuitgesproken) conflict uit het oog bent verloren. Er ontstaat een situatie waarin je samen op moet trekken, zoals een gezamenlijke mantelzorg, en dan moet het contact hernieuwd worden. Oud zeer moet uit de weg en afspraken over omgang onderling kunnen worden vastgelegd.

 

Nieuwe gezinsvorm

De samenstelling van een gezin kan veranderen. Zo'n verandering heeft veel impact. Vaak meer dan aan de oppervlakte te zien in. Een nieuwe partner van je ouder, het verlies van een ouder of kind of de overgang naar een éénoudergezin zijn enorme veranderingen op de onderlinge relatie. Welke positie heb je als nieuwe ouder? Hoe kun je daar als kind of ouder mee omgaan? 

Ook als je volwassen bent, met misschien wel een eigen gezin, kan de samenstelling van jouw eigen originele gezin veranderen. Ook dan kan je vader of moeder een nieuwe partner krijgen en loopt dit niet vanzelf. Het is de moeite waard om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Een familie mediator kan hierin ondersteunen. 

 

Hechte vriendschappen

Misschien maak je er zelf deel van uit of ken je ze uit je omgeving. Vriendschappen die al zo lang duren dat het lijkt alsof het nooit anders is geweest. Soms heel klein, met z'n tweeën of drieën. Soms een groep van wel acht of tien mensen. Of misschien zelfs nog meer.

Wanneer er iets voorvalt en dat wordt niet goed opgelost, kan zomaar een hele vriendengroep uit elkaar vallen. Anders dan bij familie zijn er vaak geen sociale verplichtingen om op speciale momenten bij elkaar te komen. De vriendengroep dreigt definitief uit elkaar te vallen en onderlinge omgang wordt bemoeilijkt doordat rekening gehouden moet worden met gevoelens over en weer.

In gesprekken met de familiemediator kunnen jullie je weer gezien en gehoord voelen. Afhankelijk van jullie wensen kun je afspraken maken over hoe je verder gaat en op welke manier. 

 

Buren

Als buren ben je meestal geen familie. Je ziet en hoort wel heel veel van elkaar. Soms meer dan je lief is. Je kunt letterlijk ruzie krijgen over bijvoorbeeld geluid dat je ervaart, een erfgrens of huisdieren.

Bijna alle gemeenten in Nederland hebben gratis bemiddeling voor buren georganiseerd. De buurtbemiddelaars zijn goed opgeleide vrijwilligers, volgen nascholingen en houden enkele keren per jaar een intervisiebijeenkomst.

Zij helpen heel wat buren van conflict naar rust. Wanneer jij met je buren in een lastige situatie verkeert, kijk dan eens hoe buurtbemiddeling binnen jullie gemeente georganiseerd is. 

Woon je in het Rivierengebied dan kun je terecht bij https://elkwelzijn.nl/meedoen-en-ontmoeten/buurtbemiddeling/